Nykypäivää

Juuan seurakunta on vireästi toimiva maalaisseurakunta, jossa on noin 3740 jäsentä. Työntekijöitä on yksitoista. Seurakunnalle on ominaista monipuolinen toiminta ja erilaisia tapahtumia järjestetään paljon. Seurakunnan vapaaehtoistyö on aktiivista ja seurakunnan toiminnalle arvokasta.

Juuan seurakunta lukuina 31.12.2017

Väkiluku (läsnä oleva väestö)                       3740 jäsentä

Kirkolliset vihkimiset                                      4 kpl

Kastetut                                                           17 kpl

Kuolleet                                                           78 kpl

Seurakuntaan liittyneet                                13 kpl

Seurakunnasta eronneet                              26 kpl

Henkilöstö                                                       11 kpl

Kirkollisveroprosentti                                    1,7 %

Historiaa

Juuka oli vuodesta 1741 lähtien Pielisjärven ja Nurmeksen seurakuntien osista erotettu rukoushuonekunta. Juuan kappeliseurakunnan perustamiskirjat tehtiin Pielisjärven kirkossa 10.6.1770 ja konsistori päätti kappalaisen antamisesta elokuussa 1771. Virkaan valittu Kustaa Lindblad sai valtakirjansa 13.4.1772. Samoihin aikoihin perustettiin myös lukkarin ja suntion toimet.

Juuan tulon kirkkoherrakunnaksi senaatti vahvisti 1851 ja Pielisjärven kirkkoherran armovuosien päätyttyä senaatti julisti Juuan seurakunnan itsenäiseksi 1873. Ensimmäisenä pitäjänapulaisena toimi Johan Henrik Ilvonen ja ensimmäisenä kirkkoherrana Werner Wilhelm Vilskman, joka aloitti tehtävänsä 1.5.1880.

Seurakunta on pinta-alaltaan varsin laaja, vesistöineen yli 1800 km2. Väki-luku on joskus ollut yli 12 000, mutta nykyisellään noin 4000 jäsentä.