Yksinäisyys satuttaa yhä useampaa nuorta

Vuoden 2024 Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorten psykososiaalisen tuen lisäämiseksi

Tämänvuotinen Yhteisvastuukeräys kerää varoja nuorille, jotka kokevat syvää yksinäisyyttä tai ovat vaarassa syrjäytyä, menettää elämänhallintansa tai mahdollisuutensa hyvään elämään Suomessa ja maailmalla. Tuotosta ohjataan 40 prosenttia HelsinkiMissiolle ja paikallisille seurakunnille - kuten tänne Juukaan - nuorten hyväksi tehtävään työhön. Maailman katastrofialueiden nuorten auttamiseen suunnataan 60 prosenttia tuotosta. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.   

Vuoden 2024 Yhteisvastuu-piispa Kaisamari Hintikka korostaa aikuisten vastuuta nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen vähentämisessä. Hän sanoo, että on tärkeää estää kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen yleistyminen nuorten keskuudessa ja tunnistaa tilanteet, joissa nuori jää ulkopuolelle.

Yksinäisyys ja elämänhallinnan menettäminen on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Tällä hetkellä yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 prosenttia kokee yksinäisyyttä. Joka neljännellä nuorella ei ole porukkaa, johon kokisi kuuluvansa eikä yhtään läheistä ystävää.

Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoista 20 prosenttia kohdistetaan HelsinkiMissiolle, jonka valtakunnallinen School to Belong -ohjelma auttaa kouluyhteisöä ympäri Suomen tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjoaa työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Nuorten kriisipiste tarjoaa matalan kynnyksen ammatillista keskusteluapua.

Nuorten kriisipisteen päällikkö Heidi Rouhiainen HelsinkiMissiosta toteaa yksinäisyyden olevan meille kaikille tuttu tunne. Kaikki tuntevat joskus yksinäisyyttä ja tunnistavat sen, mutta pitkittyessään se on haitallista.

Yksinäisyyttä tuntevista nuorista 42 prosenttia ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyteen. Nuorten kriisipiste tarjoaa keskusteluapua yksinäisyyteen. Myös kouluyhteisöllä on tärkeä tehtävä tarjota nuorille turvallinen paikka opetella sosiaalisia taitoja ja konkreettisia keinoja puuttua yksinäisyyteen. Jokainen nuori ansaitsee kokea kuuluvansa yhteisöön.

Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 20 % käytetään oman paikkakunnan nuorten hyvinvointiin

Yhteisvastuun keräystuotosta 20 prosenttia käytetään Juuassa juukalaisten nuorten hyväksi - juukalaisten nuorten tarpeita ja toiveita kuunnellen. 

Yhteisvastuun tuotolla tuetaan heikoimmassa asemassa olevia ihmiä katastrofialueilla

Tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA:n) katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä. Avustustarpeiden syitä ovat useimmiten luonnonkatastrofit (kuivuus, tulvat, myrskyt, maanjäristykset), aseelliset konfliktit ja äkilliset onnettomuudet.  

Tämänvuotisessa keräyksessä esitellään erityisesti KUA:n avustustyötä Ugandassa, joka on yksi maailman eniten pakolaisia asuttavista maista. Ugandassa asuu yhteensä 1,5 miljoonaa pakolaisena maahan tullutta ihmistä. Heistä kolmasosa on kotoisin vuosikymmenien konfliktin runtelemasta Kongon demokraattisesta tasavallasta.

 Kirkon Ulkomaanapu tekee työtä Ugandassa kuudella pakolaisasutusalueella. Koulutushankkeiden avulla parannetaan koulutuksen saatavuutta rakentamalla uusia ja turvallisia luokkahuoneita, järjestämällä kouluun paluuseen kannustavia kampanjoita ja lisäämällä tietoa koulutuksen tärkeydestä sekä jakamalla oppimateriaaleja ja hygieniapakkauksia. Tukemalla lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja tarjoamalla ammatillista koulutusta mahdollistetaan pakolaisina saapuneille nuorille valoisampi tulevaisuus ja kestävä toimeentulo.

Yhteisvastuukeräykseen voit osallistua seuraavilla tavoilla:

1. Juuan seurakunnan lahjoitussivustolla yhteisvastuu.fi/juuka .

2. Pankin kautta.

Aktia FI82 4055 0010 4148 41

Nordea FI16 2089 1800 0067 75   

Pohjola-Pankki FI14 5000 0120 2362 28

Lisäämällä lahjoitukseen Juuan seurakunnan viitenumeron 306115 kartutat omaan - Juuan - seurakuntaan ja Juukaan jäävää Yhteisvastuu-tuottoa.

3. MobilePaylla: 36874Valtakunnalliset keräysnumerot (eivät kerrytä oman srk:n osuutta)

MobilePay: 85050

Tekstiviestilahjoitus numeroon: 16588

APU20(lahjoituksesi 20€)

APU30 (lahjoituksesi 30€)

Voit myös ryhtyä kuukausi- tai merkkipäivälahjoittajaksi tai perustaa oman Yhteisvastuu digilippaan osoitteessa: https://www.yhteisvastuu.fi/

 

LÄMMIN KIITOS AVUSTASI!

 

 

 

yhteisvastuu sydän

Ota yhteyttä

Diakoniatyöntekijä
Kokkokalliontie 3
83900 JUUKA